6 клас Стилі мовлення. Урок №5

 6 клас Стилі мовлення. Урок №5
1. Ромашка - рід рослин із родини складноцвітих. Має розгалужене стебло і пірчасторозсічені листки. Найпоширенішими видами є ромашка лікарська, ромашка запашна із зеленувато-жовтими кошиками без язичкових квітів і ромашка незапашна.
Ростуть ці види як бур’яни на відкритих місцях. Два перші види використовують у медицині (3 енциклопедії).
2. На високому гінкому стебельці росла лугова цариця - ромашка. Це, мабуть, була найпрекрасніша в світі квіточка: рівна, висока, з сумно нахиленою набік яскраво-жовтою, в білих ніжних прозорих пелюстках голівкою, ще й зверху прикроплена дрібного, як вістря стальної голки, росичкою (Г. Тютюнник).
 
Стиль мовлення - це сукупність мовних засобів  (слів, речень тощо), які свідомо використовує мовець за певних умов спілкування.
• Розмовний стиль
- Привіт, Оленко. Брат удома?
- Ні, його немає. Десь погнався на велосипеді.
- Жаль. Нехай зайде до мене, коли повернеться. Бувай!
- До побачення.
• Науковий стиль
Іноді здається, що в метеликів лише два крила, але це не так. Насправді крил у них чотири, як і в більшості інших комах, однак передні крила розташовані в одній площині із задніми, до того ж ще й бувають з’єднані з ними. Ось чому може здаватися, що крил у метеликів удвічі менше, ніж є насправді (З довідника).
• Художній стиль
Прийшла журлива пора прощання з красним літечком. У зелені кучері дерев уже вплітаються жовті пасма. Чарівниця-осінь починає розвішувати на гілках перші золоті дукати чарівного листя. Поступово в золото та багрянець одягається все деревно-чагарникове багатство (Ю. Заверуха).
•   Офіційно-діловий стиль
Стаття 31. Держави визнають право дитини на відпочинок і дозвілля, право брати участь в іграх і розважальних заходах, що відповідають її віку, та вільно брати участь у культурному житті, займатися мистецтвом. Держави поважають і заохочують право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті (3 Конвенції про права дитини).
•   Публіцистичний стиль
Віками народ витворював цю мову, витворив її, одну з найбагатших мов слов’янства, триста тисяч пісень склала Україна цією мовою, зокрема явивши пісенні шедеври незрівнянної краси, дала світові Україна геніальних поетів, зажило українське слово шани й визнання серед народів близьких і далеких (О. Гончар).

Назвіть ознаки стилів.

0 коммент.:

Дописати коментар