27 листопада Пилипа, заговини, запусти на Пилипівку (Святого апостола Пилипа).

У цей вечір, напередодні пилипівського посту, готують смачну обрядову вечерю: борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажать м'ясо, зокрема птицю. За звичаєм, до батьків приходять вечеряти дочки із зятями, котрі недавно побралися, а також запрошують кумів та одиноких сельчан. Залишки од вечері відносили бідним людям.

На заговини дівчата і хлопці організовували вечірку-складчину. На такі сходчини збиралися й сімейні родини. З цього дня жінки починали прясти кужіль на полотно.
Іній на Пилипа — буде овес, як липа.
Чи дуб, чи липа — нині святого Пилипа.
Іній — на врожай вівса, а дощ — на дорід пшениці.
Якщо хмарно або сніжно—травень буде негожий.