6 СІЧНЯ - СВЯТВЕЧІР, НАДВЕЧІР'Я РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Його ще звуть багатою кутею. За народною традицією, цього дня забороняється снідати та обідати. Опівдні починають готувати 12 пісних страв і обов'язково кутю та узвар. Свята вечеря вважається джерелом чудодійної сили, яка має принести достаток у Новому році і відвернути від родини ворогів. Починається вона, коли сходить вечірня зоря, яка, за біблійною легендою, сповістила про народження Сина Господнього. Хто перший побачить цю зірку, той буде щасливим. Цього вечора вшановують померлих родичів: ставлять для них кутю та узвар на підвіконня. На святвечір колядують.
   Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею (перелік страв можуть мінятися).
Колядувати можна, починаючи з 6 січня аж до 15 лютого, тобто, до свята Стрітення. Щоправда, найпоширенішим часом для колядок є час напередодні Різдва: як тільки на небі являється перша зірка — розпочинається Свята Вечеря, а діти збираються гуртом і йдуть вітати усіх колядками з народженням Христа!
 За традицією, колядувати ходять від хати до хати, не оминаючи нікого. У великому місті, звісно, цього зробити не вдасться, але поколядувати під квартирами сусідів можна. На початку потрібно запитати господарів, чи можна колядувати. Якщо вам відмовили – мовчки, без образ, підіть.
   Обов’язково кожна колядка має завершуватися віншуванням. У ній бажають достатку, але під цим розуміється, щоби людина була здоровою, велося добро, худоба, був мир, родили гарні врожаї.
Добрий вечір тобі, пане господарю!
Винеси ти нам ковбасок пару,
Ой походи коло пічки,
Пошукай нам перепічки.
Винеси сала, не скупися,
Щоб ячмінь твій уродився,
Щоб нажали сто кіп жита,
Щоб сім`я була вся сита!
Щоб скотинка водилася,
Щоб пшениця родилася,
Щоб у хаті всього мали –
Колядників пригощали.