14 серпня. Спас перший, медовий, мокрий, Маковія.

ЖИВОТВОРЧОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО
За церковною легендою, саме цього дня зародилося дерево, з якого згодом зробили хрест, на якому був розіп'ятий Ісус Христос. Основним обрядом цього свята є церемонія освячення води. Згідно з офіційною церковною версією, цього дня (1 серпня за старим стилем) 988 р. відбулося хрещення киян Володимиром Великим.
  ПЕРШИЙ АБО МАЛИЙ СПАС
В народі це свято знаменує проводи літа. «Пішов Спас — пішло літо від нас». Цього дня проводять хресні ходи на ріки, озера та ставки. Вважається, що в цей день вода має цілющу силу, тому перший Спас називають Спасом на воді, або Мокрим і Медовим, бо пасічники освячували мед у церкві.
 СПАСІВКА, УСПЕНСЬКИЙ ПІСТ
Своєрідне продовження Великого посту. За легендою, Бог призначив для Великого посту дев'ять тижнів, але святі отці упросили його зробити перерву, бо такий строк тяжко витримати людям. Тоді Бог розділив Великий піст на дві частини сім тижнів перед Великоднем і два тижні перед Успіням Богородиці (28 серпня).
 МАКОВІЙ
Свято пов'язане з збиранням маку і його освяченням. Цього дня збирають й інші рослини, з яких протягом року готують ліки. В цей день святковою їжею є знамениті українські коржики — маковики та інше печиво, виготовлене з борошна, меду та товченого маку. На Маковія освячують криниці, що пов'язано з давнім уявленням слов'ян про виникнення життя з води. На свято Маковія до церкви на освячення приносять букети з особливих трав та збіжжя. Букет повинен бути різнобарвним, пов'язаний червоною стрічкою. В нього можна зібрати різні квіти. Та перевагу надають чудодійним травам та квітам – чебрецю (Satureja hortensis), миколайчикам (Eryngium planum), чорнобривцям, руті-м'яті (Ruta graveolens), василькам (Centaureae cyani), туї (Thuja occidentalis) або тої, материнці (Origanum vulgare), роман-зіллю, полин-дереву (Artemisia abrotanum). Крім того, до букету іноді додають невеличку голівку соняшника. До букету включають колоски зернових та букетики дикого маку. Дикий мак, що зветься видюком, в'яжуть в невеличкі букетики по сім головок. В букеті таких макових букетиків може бути декілька.
Кожне зілля чи квіти мали своє призначення. Рута-м'ята мала оберігати господарів від усякої напасті та додавати здоров'я. Ласкавці (Bupleurum aureum) необхідні були, щоб в сім'ї панувала ласка, злагода та любов. Кудрявці (Deskurainia Sophia) потрібні, щоб у хлопців чуби були кучерявими та щоб їх дівчата любили. Маточник (Origanum vulgare) сприяв плодовитості бджіл. Соняшник уособлював сонце, тому сприяв процвітанню сім'ї, добрій долі. Колоски пшениці, жита та вівса символізують життя та Божий Промисел.

Призначення маку-видюка, миколайчиків, рути та туї вирізняється з поміж усіх квітів і трав, що входять до маковійного букету. Ці рослини захищають господарів від нечистої сили. Наприклад, рута та туя за допомогою ефірної олії не підпускають до тих, хто їх носить або туди, де вони лежать, стоять чи висять, нечисту силу. Так, в одній легенді розповідається, що нечистий не зміг підійти до дівчини через запах цих рослин: „Коли б не рута та й не тоя (туя), була б ти, дівчина, вже моя”.
Миколайчики мають синьо-фіолетовий колір та колючки. Такий колір та колючки впливають на повітря та ефірне тіло людини, тварини, рослини, підтримуючи належну частоту коливань їх ефірних тіл. Це не дозволяє нечистій силі, яка має частоту коливань матеріальних тіл, пройти через ефірні тіла людини, тварини та рослини, щоб осісти чи приєднатись до їх фізичних тіл. Таке приєднання зумовлює хворобу й навіть смерть людини, тварини та рослини.
 Мак-видюк росте завжди на гепатогенних місцях землі, чим вирівнює інформаційно-енергетичне поле цієї місцини подібно дубу. Посвячений на Маковія мак-видюк здатний притягувати до себе і знищувати нечисту силу. Він ніби-то бачить нечисту силу і діє за оптичним законом – відтворює її. Та відтворитись може лише те, що створив Бог. Тому, коли нечиста сила за оптичним законом збирається в одну точку, вона гине, бо не може відтворитись. Освяченим маком-видюком обсипають хату знадвору, навіть все подвір'я, „щоб відьми не доїли корів і не приносили уроків”. Якщо господар помічає, що в хаті діється щось неладне, наприклад, дитина вночі дуже лякається, плаче, неначе є хтось у хаті, ночами неначе хтось давить, то треба на 19 місячний день по усіх кутках розкласти ( на папірцях) мак. Його слід тримати 9 днів і на 28 місячний день зібрати і висипати у проточну воду, наприклад, у туалет, річку. Якщо існує велика небезпека, то хату або квартиру можна очищати кожний місяць.
  ХРЕЩЕННЯ УКРАЇНИ
Згідно з офіційною церковною версією, цього дня (1 серпня за старим стилем) 988 р. відбулося хрещення киян, після чого нова віра, запроваджена Володимиром Святославичем Великим, поступово завоювала панівне становище на всій східноєвропейській території. З прийняттям християнства Україна-Русь увійшла в коло передових європейських держав, стала рівноправною серед них.

Який Маковій, таке й Успіння (28 серпня).