28 СЕРПНЯ - УСПІНЯ БОГОРОДИЦІ

Найбільше свято, встановлене на честь Діви Марії. За переказами, вона померла в 48 років Своє тіло Марія заповіла поховати у Гетсиманський печері. Під час похоронної процесії з'явився Ісус Христос із небесними силами в ореолі сяйва, взяв душу Марії і вознісся на небо. А через три дні після Успіня, Богородиця воскресла і вознеслась на небо. Свята Діва Марія зветься Пречистою, тому й свято одержало назву Першої Пречистої. Два інших відзначатимуться 21 вересня та 4 грудня. Про них говорять так: «Перша Пречиста жито засіває (сіють озимі), друга дощем поливає, а третя — снігом покриває». Успіння Богородиці вельми шановане в народі свято. На Успіння помирають люди, які щиро вірили у Бога. Тому навіть з того світу вони можуть допомагати та захищати своїх рідних. Після свята Успіння починається відліт ластівок. Якщо ластівки влітку висиджують другий виводок, то осінь скоро не настане. Відліт в цей день журавлів віщує ранню зиму. 
   Початок молодого бабиного літа.
Якщо погода молодого бабиного літа (з 28 серпня по 11 вересня) гарна, то старе бабине літо (13 - 21 вересня) буде негожим.
Яка перша Пречиста - така й осінь.
Як на Пречисту йде дощ, то осінь буде погана, дощова, сльотлива і холодна. І навпаки: як не буде дощу, то тепла, сухувата, без болота .