9 СЕРПНЯ - ПАНТЕЛЕЙМОНА

Свято встановлене на честь великомученика та цілителя Пантелеймона, який народився в Нікомідії, й навчався при дворі імператора на лікаря. У зціленні хворих Пантелеймон досяг чудових результатів, одночасно з цим він прилучився до християнської віри, за що його піддали жорстоким тортурам. За переказами, перед стратою, а це було в 305 р, він читав молитву. Коли її було завершено, з неба пролунав голос, який назвав його Пантелеймоном («всемилостивим»). Після цього цілителя зарубали мечем. Святий Пантелеймон вважається найпершим помічником хворих. Цього дня знахарі заготовляють лікарські трави, якими зцілюють свійських тварин. У селах цей день називають Паликопою, або Палієм, тому що починаються грози, а з ними виникають пожежі. Коли траплялась пожежа, то палаючі оселі чи поля тричі обходили з іконою Пантелеймона, промовляючи при цьому молитву.
Люди вірили, що на Пантелеймона блискавка влучає в те місце або навіть в тварину чи людину, коли господар цієї землі чи тварини не дотримується святих приписів – працює на великі релігійні свята, порушує піст й навіть гірше – займається чаклунством.

На Пантелеймона людина здебільшого помирає насильницькою смертю – від блискавки, нещасного випадку, автокатастрофи або в бою. Можна сказати, що люди помирають до 14 серпня або грішні, або насильницькою смертю. Зате народжуються до 14 серпня люди обдаровані та визначні, які можуть принести велику користь багатьом людям і суспільству, а також чаклуни, відьмаки й великі аферисти.