2 серпня вшановується пам'ять пророка Іллі.

У народі вважається, що з Іллі йде поворот на осінь, хоча спекотне літо може простояти ще довго. У цей час встановлюється помірне тепло. Світловий день іде на спад, а ночі на збільшення. Якщо у цей день буває глухий грім - до тихого дощу, грім гучний - до зливи, грім безперервний - буде град; грім гримить довго і не різко - до негоди, якщо ж уривчасто і не тривало - буде ясно.
  Пророка Іллю вважали посередником між небом і землею, він міг припиняти засуху і викликати дощ, що сприяло хорошому врожаю. Через це в народних віруваннях у цьому святому поєдналися протилежні якості - суворість разом з добротою. Тому свято Іллі - це серйозний і веселий день.
  Вважають, що Ілля був наступником язичницького бога Перуна. Також він є покровителем хліборобів - після Свята Іллі 2 серпня починається посів озимої пшениці та жита.
  Наші пращури вважали, що після Свята Іллі не можна купатися - вода ставала непридатною нібито тому, що, катаючись небом, один з коней Іллі губить підкову, яка охолоджувала річки і моря. Також після цього у водоймах нібито з'являлася всяка нечисть.