22 БЕРЕЗНЯ - 40 СЕВАСТІЙСЬКИХ МУЧЕНИКІВ, Сорок СВЯТИХ

Присвячено пам'яті християн, страчених у 320 р. у вірменському місті Севастії. Їх всю ніч протримали на озері, скутому кригою, а потім після тортур спалили.

Здавна на Україні з днем Сорока мучеників пов'язувався цілий ряд звичаїв і повір'їв. Наприклад, господині цього дня варили галушки, і кожен член сім'ї з'їдав їх по сорок штук. Школярі обдаровували своїх учителів сорока бубликами.

Вважається, що з цього дня має розпочатися справжня весна, а тому матері випікали з тіста по сорок «жайворонків» чи «голубів» і віддавали дітям, щоб вони, ходячи вулицями, закликали птахів з вирію. В інших місцях таке печиво, що нагадувало птахів, відносили сусідам, аби краще неслись гуси й висиджувалися яйця. Діти ж,взявши в долоні печиво, вибігали за село і наспівували веснянки. Власне, з цього дня дозволялося починати веснянкові забави. Хлопці, побачивши диких гусей, кидали їм услід соломинки з побажанням: «Гуси, гуси! Нате вам на гніздечко і на здоров’ячко, а нам на тепло!».

На півдні України (в інших регіонах — на Олекси) пасічники починали виставляти вулики з омшаників. Якщо було холодно, то стукали в стінку, приповідкуючи: «Нуте ви, бджоли, готуйтесь, бо прийшла пора. Йдіть і не лінуйтеся, приносьте густі меди і рівні воски, і часті рої Господу Богу на офіру (пожертву), а господареві на пожиток!».

За звичаєм, в цей день дівчата варили сорок вареників. Але найбільш символічним був обряд «Топтати ряст». Вважалося, що той, хто напровесні потопче його — убезпечить життя й здоров'я протягом року. Тому люди, навіть літні й кволі, виходили в поле і, притупцюючи ногами на зелених сходах, казали: «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати!».

Завбачливі господарі починали готувати збіжжя для ранніх зернових, а жінки висівали розсаду капусти.

Хоч цей день і вважався провісником весни, але люди вірили, що ще можуть бути 40 приморозків («Сорок Святих ще принесуть сорок морозів»). Проте вважалося, що «на Сорок Святих сорока має вложити у гніздо сорок паличок, а глухар проспівати сорок пісень».
Якщо в цей день тепло, то стільки днів утримається гожа днина, а холодно — бути сорока морозам.

Коли хмарно і мороз, то скоро буде тепло і можна сіяти.
Дружно тане сніг — до активної повені й буйних трав.
Сорок Святих сорок лопат снігу викинуть.
Напитав Сорок Святих і без великого посту.
На Сорок Святих погода, то на гречку урода.