6 травня - Великодня Світла П’ятниця, пам’ять святого великомученика Георгія Побідоносця

Починається вулиця (сходитися на гулянку (звичайно увечері).); народне повір’я твердить, що цілий цей тиждень двері Раю широко відчинені, і той, хто помре цього часу, йде просто в Рай («В Світлий тиждень пекло замкнене, а Царст­во отворене»); тому «Царські (Райські) врата» на цей час не зачи­няються; у народі твердять, що на цьому тижні помирають звичайно праведні люди; див. ще Хоми́н ти́ждень. Хто умре на Великоднім тижні, той піде просто в рай. Бо на Ве­ликоднім тижні Царських врат не зачиняють і в церкві, і в Раю, — ду­ша через Царські врата так і поле­тить просто в Рай (І. Нечуй-Левицький).
   Святий Великомученик Георгій походив з славного роду, жив на початку IV століття при римському імператорові Діоклитіані (284 – 305 рр.). Батько його постраждав за віру Христову, а мати після смерті чоловіка оселилась у Палестині, де вона мала великий маєток. Молодий Георгій вступив до царського війська й скоро за свою мужність і відвагу отримав вищий військовий ранг ( трибуна).
Займаючи високе становище в царському війську, Георгій скоро став одним з близьких до царя. Діоклитіан не знав, яку віру визнає Георгій. У цей час було видано суворі закони проти християн. Наказано було палити їх книжки, руйнувати їх церкви, а самих їх віддавати на муки. Довідавшись про це, Георгій почав готуватись до смерті. Роздавши гроші й цінні речі, які у нього були, він відпустив на волю своїх рабів, а решту майна роздав бідним.
Улаштувавши свої справи, відважний юнак з’явився на царську раду до Никомідії, де тоді рішалась доля християн, і відкрито визнав свою віру в Христа. Цар намовляв Георгія залишити свою віру, не губити своєї молодості й принести жертву богам. Але це намовлення не захитало міцного юнака. Тоді цар, розгнівавшись, велів посадити Георгія до в’язниці, а потім віддати на тяжкі муки. Його

кинули до в’язниці, забили ноги в колодки, а на груди навалили важкий камінь. На другий день його прив’язали до колеса, котре оберталося над гострими цвяхами, що шматували тіло мученика. Але за молитвою великомученика Господь послав йому зцілення, і рани на його тілі швидко загоювались. Діоклетіан, вважаючи за це чаклунство, наказав відомому тоді чарівникові Афанасію приготувати отрути для св. Георгія, але отрута не завдала будь – якої шкоди мученикові. Це справило таке враження на чарівника, що він сам увірував у Христа був покараний на смерть за наказом імператора. Страдника св. Георгія знову посадили до в’язниці, де він зціляв і сотворив чимало чудес. Навіть жінка гонителя Діолектіана, цариця Олександра, бачачи чудеса мученика, почала докоряти чоловікові за його жорстокість, а потім і сама увірувала в Христа. Цар засудив її разом із святим Георгієм. Але цариця Олександра, з волі Божої, не дожила до ганебної кари: вона тихо віддала Богові душу, коли йшла на місце страти. Святий Георгій перед смертю сотворив чудо: коли він увійшов до храму Аполлона, то перехрестився, після чого всі ідоли попадали додому. Тоді імператор, за вимогою жерців, наказав відтяти святому Георгієві голову (в 303р.). Таким чином, воїн царя земного виявив себе як непереможний воїн Царя Небесного, через що й отримав назву « Побідоносця». Пам’ять святого Георгія і святої цариці Олександри святкується 6 травня.