Фомина неділя

Закінчується Великодній тиждень на восьмий день, в Фомину неділю. Свою назву цей день отримав на згадку про явлення Ісуса Христа апостолу Фомі, який спочатку не повірив у чудо Воскресіння Христового - Фома Невіруючий.

Цей день ще називають: Антипасхи або Червона Гірка. За церковною традицією Антипасхи - значить день, подібний Великодню, і святкується так само радісно. У цей день останній раз служиться великодня літургія, і закриваються царські врата. А назва Червона гірка він отримав тому, що ігри та гуляння в цей день проводились на пагорбах, де раніше за інших розтанув сніг - червоних (красивих) гірках. Червона гірка символізує повний прихід весни.

У Фомину неділю пасхальне святкування досягає свого піку. У цей день планується найбільше веселощі з усіма великодніми іграми та забавами, повсюдно проводяться багатолюдні балагани. За народним звичаєм до Червоної гірки прийнято призначати весілля. Старовинна російське прислів'я говорить: "Хто на Червоній гірці одружується, той повік не розлучиться". Тому участь у гуляннях незаміжніх хлопців і дівчат вважалося обов'язковим, а відмова від участі вважався поганою прикметою.